Achter de schermen wordt er druk gewerkt aan onze nieuwste productversie, V4. Om u op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, delen we elke vrijdag een nieuwe of vernieuwde feature in onze “Feature Friday”.

Vandaag bespreken we het Uploadverzoek. Dit is een SmartLockr functionaliteit binnen Outlook waarbij u gemakkelijk en veilig bestanden naar u toe kunt laten sturen. Wij leggen u graag uit waarom een uploadverzoek makkelijk is, voor zowel de ontvanger als voor de verzender.

Gemak voor de ontvanger

Als u als organisatie veel bestanden ontvangt, dan kan het een lastige taak zijn om het overzicht te behouden. Niet alleen wilt u inzicht hebben in de stroom aan bestanden die de organisatie binnenkomt. U wilt er ook voor zorgen dat de bestanden die u binnenkrijgt ook de juiste bestanden zijn. Het zou voor zowel de verzender als de ontvanger vervelend zijn als de bestanden opnieuw moeten worden gestuurd.

SmartLockr maakt het mogelijk om een uploadverzoek te sturen, naar diegene van wie u bestanden wilt ontvangen. Deze functie is geheel ingebouwd in de Outlook-omgeving en is hierdoor gebruiksvriendelijk. Maar, dat is niet het enige. SmartLockr maakt het u heel makkelijk, door het verzoek specifiek te maken.

Altijd de juiste bestanden ontvangen

Het verzoek wordt verstuurd met een e-mail. Maar nu komt het slimme van versie 4: het is namelijk mogelijk om specifieke bestanden op te vragen. Bent u bijvoorbeeld een recruiter en wilt u CV’s ontvangen als PDF bestand? Of werkt u in de financiële sector en ontvangt u het liefst cijfers in een .xls formaat? Dan kunt u dat in het verzoek gemakkelijk aangeven. Niet alleen weet de verzender welke documenten er worden verwacht, maar óók in welk formaat.

En de verzender? Die heeft er ook voordeel aan om te werken met een uploadverzoek:

1. Alleen de opgevraagde bestanden kunnen worden geüpload
Dankzij het slimme systeem is het niet mogelijk om andere bestanden, dan de opgevraagde bestanden, te uploaden. Probeert de verzender het toch of is er per ongeluk een verkeerd bestand geselecteerd, dan komt er een foutmelding:

De verzender krijgt te zien welk bestandstype er wordt verwacht én wat de maximale bestandsgrootte is. Pas wanneer de juiste bestanden zijn geselecteerd kan het bericht worden verstuurd. In dit geval moet het een PDF bestand zijn, met een max. grootte van 97,656 MB.

2. Er hoeft geen additionele software te worden gedownload
Weet u niet of de verzender met SmartLockr werkt? Geen probleem! Er hoeft geen software te worden gedownload om bestanden veilig te ontvangen. Het SmartLockr Uploadverzoek zorgt er namelijk voor dat bestanden veilig worden uitgewisseld.

Het werken met een uploadverzoek kent vele voordelen. Het zorgt ervoor dat u als ontvanger altijd de juiste én opgevraagde bestanden binnenkrijgt. En voor de verzender betekent het dat hij/zij zeker weet dat de juiste bestanden zijn verstuurd. Win-win dus!

Het versturen van een uploadverzoek is een makkelijke manier om bestanden veilig te ontvangen.
Wilt u op de hoogte blijven van de komende policies, of de functionaliteiten? Schrijft u zich dan hieronder in voor onze blogs en wij nemen u graag mee in onze V4 productontwikkeling.

Abonneer voor meer artikelen

Abonneer voor meer artikelen