Achter de schermen wordt er druk gewerkt aan onze nieuwste productversie, Versie 4. Om u op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, delen we elke vrijdag een nieuwe of vernieuwde feature in onze “Feature Friday”.


Vandaag: één-factor en twee-factor-authenticatie. Gaat er niet gelijk een belletje rinkelen? Geen probleem, wij leggen u graag uit wat dit is en hoe dit gebruikt wordt.

 

Wat zijn één-factor en twee-factor-authenticatie?

Tegenwoordig hebben wij er allemaal wel een paar: online accounts waarmee we gebruik maken van verschillende diensten. Denk aan social media kanalen zoals Facebook en LinkedIn of online webshops zoals Wehkamp en Bol.com. Deze accounts worden meestal beveiligd met een gebruikersnaam en een wachtwoord.. De gebruikersnaam is niet perse een privégegeven, maar het wachtwoord wel. Dit is een factor die alleen voor u bekend is. Het wachtwoord is in dit geval de enige beveiligingsfactor die toegang geeft tot het account: we spreken daarom ook van één-factor-authenticatie. De combinatie van een gegeven en één persoonlijke factor verlenen dan toegang.

Maar, in sommige gevallen is het gewenst om nét even een veiligere optie te hebben. Denk hierbij aan het inloggen bij een overheidsinstelling, zoals de Belastingdienst. Of een bekender voorbeeld: geld opnemen bij een betaalautomaat. Hier zijn twee persoonlijke factoren voor nodig: een bankpas die alleen u in bezit heeft en de bijbehorende pincode, die ook alleen u weet. Het gebruik van twee factoren om toegang te krijgen noemen we dan ook twee-factor-authenticatie.

Een wachtwoord en een persoonlijke pincode zijn overigens niet de enige factoren die kunnen worden ingezet. We kunnen denken aan een vingerafdruk, irisscan, verificatie van een e-mailadres of verificatie per telefoon. Bij de laatste optie wordt er nog een extra code gestuurd naar een mobiel nummer. Net als de bankpas is een mobiel nummer persoonlijk. Hiermee verkleint u de kans dat anderen uw account gemakkelijk kunnen binnenkomen.

Passende beveiliging met SmartLockr

Met SmartLockr worden bestanden en berichten op een veilige manier verzonden en ontvangen. Wij bieden namelijk zowel één-factor als twee-factor-authenticatie aan. Dit betekent dat:

• Met één-factor-authenticatie een wachtwoord per e-mail wordt verzonden naar de ontvanger. Als dit e-mailadres juist is, dan kan de ontvanger het toegestuurde wachtwoord gebruiken om toegang te krijgen tot de berichten. Dit is een veilige oplossing, maar dat hangt natuurlijk af van het gekozen wachtwoord van, in dit geval, uw e-mail.

Tip: probeer niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Hoewel dit begrijpelijk is, kan het vervelend worden als hierdoor onbevoegden toegang krijgen tot meerdere van uw accounts.

Twee-factor-authenticatie een sterkere beveiligingsoptie is, omdat zowel het e-mailadres als het telefoonnummer worden geverifieerd. Niet alleen krijgt de ontvanger een e-mail, maar ook een toegangscode die per SMS gestuurd wordt. De combinatie van twee factoren zorgt er dus voor dat het moeilijker wordt voor onbevoegden om tot de bestanden te komen. Kwaadwillenden moeten hiervoor namelijk zowel uw inloggegevens, als uw smartphone hebben.

• Slechts de geauthentiseerde ontvanger toegang heeft tot de toegestuurde berichten en/of bestanden. Zelfs als u deze beveiligde gegevens naar een verkeerde persoon stuurt, kan deze de gegevens niet inzien. Zonder de juiste toegangscodes, geen toegang!

In versie 4 bieden wij de gebruikers de keuze om zelf te bepalen met welke beveiliging de bestanden moeten worden verzonden. Beide beveiligingsopties zorgen ervoor dat u bestanden veilig kunt delen. Maar door de keus bij de gebruiker te laten, wordt het gebruik van SmartLockr gebruiksvriendelijker.

Wilt u op de hoogte blijven van de komende functionaliteiten? Schrijft u zich dan hieronder in voor onze blogs en wij nemen u graag mee in onze V4 productontwikkeling.

Abonneer voor meer artikelen

Abonneer voor meer artikelen